Asiaa hiilidioksidista

04.04.2023

Olisiko aika keskustella tuosta kaiken tuhoavasta hiilidioksidista? Tai siis niinhän meille väitetään, ja maksamme jos jonkinlaisia maksuja pohjautuen tuohon väittämään.

Otin juuri hetki sitten kuvan varsinaisesta kasvihuoneilmiöstä, jossa etualalla näkyy iso hiilidioksidisäiliö, ja taustalla on useampi ISO kasvihuone. Miten ne liittyvät yhteen?

lmastonmuutoskeskustelussa hiilidioksidia käsitellään yleensä kaiken pahan alkuna, mutta siitä on myös etua. Missä tämä on mahdollista? Tietenkin kasvihuoneissa, esim. tomaatin viljelyssä.Kun hiilidioksidikaasua syötetään kasvihuoneeseen, jossa kasvatetaan tomaatteja, kurkkuja tai lehtisalaattia, se tehostaa fotosynteesiä, mikä tuottaa vahvempia ja terveempiä kasveja sekä suurempia satoja.Normaalin ilman hiilidioksidipitoisuus on noin 400 ppm, mutta useimmat kasvit menestyvät paremmin ympäristössä, joiden hiilidioksidipitoisuus on 600 – 1 000 ppm. Kun hiilidioksidia lisätään kasvihuoneen ilmaan, tomaatti-, kurkku- ja lehtisalaattisato saattaa lisääntyä jopa 25–30 prosenttia. Lisäksi hiilidioksidin lisääminen aikaistaa satokautta ja parantaa kasvien kykyä vastustaa tauteja ja tuhoeläimiä. Hiilidioksidi siis toimii käytännössä "polttoaineena" kasveille.

Jokainen voi miettiä mitä tapahtuu esim. Metsille, jos hiilidioksidin määrä keinotekoisesti saataisiin laskemaan. Jos joku epäilee kuvan aitoutta, käykää itse katsomassa ison kaupallisen kasvihuoneen lähistöllä.