Putin, tuo kansainvälinen talousnero

30.10.2022

Valtiovarainministeri Annika Saarikko sen sanoi; Putinin hinnat.

Tuo talousnero Putin tuntuu vaikuttavan monen yrityksen hallituksessa. Vai miten muuten voidaan olettaa hintojen olevan nimenomaan Putinin hintoja, ja samaan aikaan nämä keskeisimmät, Suomen kansalaisten hyvinvointiin ja talouteen vaikuttavat yritykset voivat tehdä aivan järkyttävän hyvää tulosta?

Neste, ST1, Helen, Kesko, S-Ryhmä jne, mikä heitä yhdistää? Voimakkaasti nousseet hinnat ja positiiviset tulosvaroitukset. Jos hintojen nousu johtuisi Ukrainan sodan nostamista kuluista, luulisi että yritysten tulos olisi korkeintaan edellisvuoden tasolla, jopa alempi. Samalla hintojen raju nosto olisi perusteltavissa voimakkaasti kasvaneilla kuluilla.

Nyt kuitenkin osavuosikatsausten perusteella on nähtävissä erittäin kovia tuloksia. Eli käytännössä hintoja on nostettu aivan liikaa.

Tietysti osakkeenomistajille täytyy saada aikaan tilitettäviä osinkoja, mutta missä menee raja?

Markkinataloudessa yleisesti hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan säätelemänä. Nyt tässä alkaa käydä niin päin, että pian ihmisillä ei ole varaa maksaa sitä hintaa, minkä tällä kerralla joku muu kuin markkinat, on määränneet. Onko tämä tarkoituksellista toimintaa, jonka ajatuksena olisikin siirtyminen suunnitelmatalouteen, eli komentotalouteen, jossa valtio päättää mitä tuotetaan ja missä määrin, sekä kenelle tuotetut hyödykkeet jaetaan?

Jos seuraavia kysymyksiä miettii tarkemmin, vastaus edellä pohdittuun voi alkaa selkiytyä; Kauanko näillä hinnoilla voidaan jatkaa, kuka nämä hinnat määrää, ja ennen kaikkea; Miksi?

Mitä tapahtuu siinä vaiheessa kun kansalla ei ole enää rahaa, tai edes luottotietoja?

Vastaus: Suunnitelmatalous.

Eli Putinin hinnat, in my ass!